Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK
28293031123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829301

RSS

 

 Lauhanvuoren retki
08.09.2017 14:47

Lauhanvuoren retki

 

Perjantaina alkuillasta tavattiin Kristiinankaupungin torin laidalla. Hangosta tulivat Ritva, Christer, Eine, Paula, Erica ja Eddy. Torilta ajoimme Leppäsalmen pieneen kalastajakylään. Kaikille löytyi oma paikka, miehet toisessa ja naiset toisessa pikku mökissä. Istuimme iltaa ja valmistauduimme seuraavaan päivään.

Aamulla tutustuimme Kristiinankaupungissa vanhanajan toripäivään, Sieltä suuntasimme Lauhanvuoren kansallispuistoon. Lauhanvuori sijatsee Isojoen kunnassa, noin 50 km rannikolta sisämaahan päin. Tutustuimme Kivijataan, joka on pirunpeltoa muistuttava muinasmeren vanha merenranta. Sieltä suuntasimme polkua pitkin Spitalijärven suuntaan. Kangas  maasto oli helppokulkuista ja suoalueet oli varustettu pitkospuilla. Maastossa oli lähteitä joista vesi ihan pulppuamalla nousi maan alta. Spitalijärvelle oli matkaa runsaat 4 km. 

Järven rannalla, tulenteko paikalla pidimme tauon. Kahvi ja mukana tuomamme välipalat maistuivat. Taukopaikalla tapasimme muita retkeilijöitä. Reipas seinäjokelaiskolmikko liikkui maastopyörillä, he olivat ehtineet aamupäivän aikana polkemalla ajamaan puiston ympäri noin 25 km. Spitalijärvi on ilmeisesti saanut nimensä siitä että järven vedellä on uskottu olevan parantava vaikutus, vedellä onkin alhainen pH-arvo.

Spitalijärveltä jatkoimme matkaa Lauhanvuoren huipulle. Siellä kävimme 22 metriä korkeassa näköalatornissa. Tornista on upeat näkymät, sieltä avautuu huikeat näkymät. Onhan Lauhanvuoren huippu alueen korkein kohta. Yhteensä patikoimme runsaat 7 km Lauhanvuoren kansallispuistossa.

Iltaa vietettiin Leppäsalmen mökeissä. Isäntänä olin etukäteen valmistanut perinteisen kalakeiton. Mukavassa seurassa, meren rannalla istuimme iltaa.

Aamulla kävimme tutustumassa Ulrika Eleonoran kirkkoon joka valmistui vuonna 1700. Koska olimme liikkeellä kesäkauden jälkeen kirkko oli suljettu mutta vanha puukirkko paanukattoinen säväyttää aina. Kaupungin nähtävyyksiin kuluu myös maan kapein katu, Kissanpiskaajankuja sekä Kristiinankaupungin puutalokeskusta. Kaupungissa on kymmeniä rakennuksia 1700- ja 1800-luvuilta, vanhimmat jopa 1600-luvulta. Kristiinankaupunki on säilynyt koska tulipalot eivät koskaan ole tuhonneet vanhaa asutusta.

Sunnuntaina kävimme myös Kanuunlahden ulkoilualueella. Luonaan jälkeen Polkulaiset suuntasivat etelään kohti Hankoa.

Kivan viikonlopun tapahtumat, kirjasi retken isäntä Ralf Sundberg.

 


( Päivitetty: 08.09.2017 15:18 )

Kommentoi
1. 2. 3. 4. 5.
 Pyöräretki Virossa 10. -14.7.
15.08.2017 18:22 | Ritva ja Erica

Pyöräilymatkalle osallistui kuusi hangonpolkulaista ja yksi espoonlatulainen, joka oli meille tuttu jo viime kesän matkalta. Lähdimme vuokrapyörillä Tallinnasta itään kohti Lahemaan kansallispuistoa, joka on suurin Viron kansallispuisto. Reittimme yöpymispaikkoja olivat Soitme, Loksa, Vosu ja Sagadi. "Ylimääräisenä" kiersimme vielä Pärispean niemen ja pyöräilimme Käsmun niemen kärkeen, joten kilometrejä kertyi lähes 200.

 

 

 

 

 

  Merkille pantavaa oli, että tiet ja pyörätiet olivat erittäin         hyvässä kunnossa ja takaa tulevat autoilijat vaihtoivat           kohteliaasti kaistaa meidät ohittaessaan. Teiden varsilla ei       myöskään näkynyt roskia. Pyöräilyreittimme kulki osin läpi     maalaiskylien kukkaniittyineen ja peltoineen, osin jylhien       metsien läpi. Pärispean niemellä ja vosun ympäristössä saimme ihailla myös merimaisemia. Luonnon nähtävyyksistä mainittakoon Jägalan vesiputous ja Oandun luontokeskuksessa sijaitseva Majava polku. Majavia emme tosin nähneet, olivat ilmeisesti päiväunilla, mutta järsittyjä puita näkyi näkyi sekä majavien tekemiä patoja.

Matkan varrella pysähdyimme ihaulemaan kattohaikaran pesiä, joita näkyi melkein jokaisen maalaistalon savupiipun päällä. Pesää vartioi useinmiten emo- tai isähaikara ja pikku poikaset kurkistelivat meitä uteliaina pesän reunojan yli. Kotieläimet tulivat myöe tutuiksi, kuten kalkkunat, ankat, lehmät ja lampaat. Kutsuipa eräs ystävällinen isäntä meidät pihalleen katsomaan lähemmin pörhisteleviä kalkkunoitaan ja ankkojaan. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lahemaan kansallispuistossa, kuten muuallakin Virossa, on paljon vanhoja kartanoita, joiden kunto vaihtelee huomattavasti. Kävimme tutustumassa oppaan johdolla 1300- luvulta peräisin olevaan Kolgan kartanoon, joka oli aikoinaan Viron suurin ja on ollut ruotsalaisen Stenbocks suvun omistuksessa. Kartanon päärakennus on päässyt rapistumaan, mutta on korjauksen alla. Havainnollinen ja kummitustarinoitakin sisältävä opastus teki kartanokierroksesta mielenkiintoisen, kierroksen kruunasi kahvihetki vanhoilla esineillä sisustetussa kahviossa.                                                                                                                                                                  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Korjattuun ja uusiokäyttöön otettuun kartanoon pääsimme tutustumaan Sagadissa, jossa yövyimme Sagadin upeassa kartanohotellissa. kartanosta on mainittu historiassa ensi kerran v. 1469.

Kokonaisuudessaan matkamme oli onnistunut: päivämatkat olivat sopivia, joten ehdimme katsella nähtävyyksiä, ilmat suosivat yhtä sadepäivää lukuunottamatta, maaseudun ihmiset olivat erittäin ystävällisiä ja näimme hyvin erityylisiä asuinpaikkakuntia. Lahemaan upea luonto jäi myös erityisesti mieleen.

Våra hyrda cyklar rullade perfekt och cykelvägarna var i bra skick. Vi minns speciellt den vackra estniska landsbygden, vänliga människor och god mat. Färden var omväxlande och vi såg mycket av intresse: gamala imponerande herrgårdar samt vanliga industriorter, t.ex. Maardu, en hamnstad på 16500 invånare varav 42 olika nationaliteter samt Loksa, känt för sitt tegelbruk och Perispea udden som var militärbas under Sovjet tiden och där man ännu ser typiska arme´byggnader längs vägen. Vi beundrade vackra gamla gravgårdar och trivdes i den idylliska, välskötta semesterorten Vösu.

Kanske vi cyklar i Estland igen nästa sommar.


( Päivitetty: 22.08.2017 20:13 )

 - Ritva ja Erica | Kommentoi
1. 2. 3. 4. 5.
 Ihana Örö
11.08.2017 00:51 | Eine

Ja tässä vielä Päivin kuvallinen kiteytys retkestämme Öröseen!  Tulemme takaisin ensi kesänä!


 - Eine | Kommentoi
1. 2. 3. 4. 5. Pisteet: 1.000 (1)
 Retki Örön linnakesaarelle 5.8.
10.08.2017 22:50 | Eine

 

 Matkasimme kimppakyydeillä Hangosta Kasnäsiin, n. 130 km. M/s Sissel kuljetti meidät kolmessa vartissa Örön saarelle. Örön linnakesaari kuuluu Saaristomeren kansallispuistoon ja se avattiin yleisölle v. 2015. Sadan vuoden ajan, tsaarin vallan ajoilta asti Örö on ollut rannikkopuolustuksen käytössä. Vieläkin Puolustusvoimilla on saarella valvontatoimintaa ja eteläinen osa on suljettu yleisöltä. Kun en oikein ymmärrä tykkien putkien millimetrejä ja muita sotakaluston hienouksia, keskityn kuvaamaan saaren muita puolia.

 

 

Lähdimme kulkemaan satamasta punaisella merkittyä reittiä kohti saaren pohjoiskärkeä. Koukkasimme pienen matkaa myös sinisellä reitillä. Kuljimme n. 6 kmn lenkin. Kaikkiaan saarella on reittejä 16,5 km

 

Pian vastaamme tuli lammashaka ja hämmentynyt lampaanhoitaja. Hän oli löytänyt pienen näreen alta juuri synnyttäneen uuhen. Hänellä ei olllut mitään tietoa lammasrouvan raskaudesta etukäteen. Kolme hentoa karitsaa tapaili ensi askeleitaan ja yksi oli jo löytänyt emon nisän. Jälkeiset olivat äidiltä vielä siivoamatta. Valitettavasti en saanut kunnon kuvaa lammasperheestä

 

 

Alla poseeraa etualalla kuitenkin pyylevä uuhi. Eiköhän sekin pyöräytä pian pienokaisia.

 

   

   

     Ja näin me askelsimme... Eddien ja Ritvan      ensi askeleet saarella 

  

 

 

 

 

 

 

     

 Välillä vaelsimme järeiden puiden katveessa metsässä ja pysähdyimme halaamaan ikivanhaa mäntyä..                                                                                                                                                                              

 

 

 

 

 

 

 

  ja välillä reitti polveili pitkin tuulista rantaa.

       

 

 

Saaren pohjoiskärjestä löytyi suojaisa paikka, jossa söimme eväät.

 

 

 Saarella on paljon harvinaisia kasveja.  Lännenkylmänkukkaa ei tavata missään  muualla kuin Örössä. Samoin saarella  tavataan paljon perhosia, kuten  ritariperhonen, amiraali, apollo ja  ohdakeperhonen. Juuri ohdakeperhosia  lenteli ympärillämme aika paljon. 

 


( Päivitetty: 11.08.2017 00:50 )

 - Eine | Kommentoi
1. 2. 3. 4. 5.
 Pyöräillen Hankoniemellä
18.06.2017 16:10 | Eine

Pyöräilemme viikottain Lappohjaan tai Prediumiin, jotkut meistä useamman kerrankin viikossa. Viime torstaina vierailimme vasta avatussa Harparskogin rintamamuseossa. Hieno paikka, johon ei ehdi tutustua yhdellä kertaa. Museon yhteydessä on myös kahvio, josta saa sämpylöitä, reissareita, munkkeja yms. 

Rintamamuseon maastoon on tehty reitti, jonka kulkemalla voi saada havainnollisaen kuvan Hankoniemen puolustustukseta jatkosodan aikana.

 

 

 

 

 

Usein pyöräilemme Lappohjan kaupalle, Hassanin kaupalle, jossa on myös kahvio ja kauppaan kannattaa tulla tuttustumaan jo yksinomaan sen vaikuttavan tuotevalikoiman vuoksi. Ostin sieltä viimeksi taatelimehua, joka olomuodoltaan on pikemminkin siirappia. Sopii erinomaisesti maustamattoman jogurtin ja manteleiden seuraksi. 

Joitakin kilometrejä pidempi matka on Prediumiin, jossa voi myös meren äärellä lepuuttaa jalkojaan kesäravintolassa. Usein reittimme Lappohjaan kulkee Koverharin terästehtaan muistomerkin ohitse. Muistomerkki sijaitsee entisen teräsätehtaan portin läheisyydessä metsikössä ja sitä on vaikea havaita tieltä männyn oksien takaa. Minnehän opaskyltit ovat unohtuneet?

Koverharin tehdas toimi vuosina 1961- 2012, lopulta oli kuitenkin laitettava hanskat tiskiin.

 

 

 

 

 

 

Matkaa mainittuihin kohteisiin kertyy n. 50 km, mutta puolivälissä pidetään aina tauko ja nautitaan omia eväitä ja/tai muita antimia. Useana vuonna olemme elokuussa pyöräilleet myös Kosthålliin lounaalle. 

Olemme nyt päätyneet siihen, että ainakin toistaiseksi poljemme joka perjantai n. 50 km. Tapaamme klo 10.00 Kappelisatamantien ja Lähteentien risteyksessä. Tule mukaan!

 

 

 

 

 

 


( Päivitetty: 18.06.2017 17:05 )

 - Eine | Kommentit (1)Kommentoi
1. 2. 3. 4. 5.©2017 Hangon Polku ry - suntuubi.com